Turkisk linssoppa
Turkisk linssoppa

Näringsprofil (per portion):
Energi: 510 kcal | Protein: 27 g | Kolhydrater: 70 g | Fett: 10 g
Receptet ger cirka 4 portioner.
4 dl röda linser (split red lentils)
2 medelstora potatisar, skalade och tärnade
2 morötter, tärnade
1 gul lök, grovhackad
3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
Valfri: 1 selleristjälk, hackad
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1,5-2 st tärningar av grönsaksbuljong (blanda med 8 dl vatten)
1 ½ tsk salt
Svartpeppar efter smak
Saft från ½ citron
Valfri: En handfull persilja eller koriander till garnering
Valfri: Paprikapulver och chiliflakes
Tillagning:
- Värm upp olivolja i en stor kastrull. Tillsätt lök, morötter och selleri och fräs i ca 4 minuter tills de mjuknat.
- Tillsätt vitlök, spiskummin och tomatpuré – fräs ytterligare 1 minut för att framhäva dofterna.
- Häll i potatis, linser och buljongvattnet. Salta, peppra och låt sjuda med lock 15-20 minuter tills potatisen och linserna mjuknat.
- Mixa soppan slät med en stavmixer (eller i blender) tills krämig. Justera konsistensen med mer vatten om den är för tjock.
- Pressa över citron och rör ner persilja eller koriander (alt. chiliflakes och paprikapulver). Servera gärna med en skiva bröd eller pitabröd vid sidan om.
Kommentar:
En krämig och mättande soppa med röda linser – perfekt som värmande huvudrätt eller återhämtningsmål. För att förbättra proteinkvalitén ännu mer bör maten ätas med bröd. Bröd ökar även måltidens totala kcal.