Turkisk linssoppa

29.10.2025

Turkisk linssoppa

Näringsprofil (per portion):
Energi: 510 kcal | Protein: 27 g | Kolhydrater: 70 g | Fett: 10 g 

Receptet ger cirka 4 portioner.

  • 4 dl röda linser (split red lentils)

  • 2 medelstora potatisar, skalade och tärnade

  • 2 morötter, tärnade

  • 1 gul lök, grovhackad

  • 3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna 

  • Valfri: 1 selleristjälk, hackad

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk olivolja 

  • 1,5-2 st tärningar av grönsaksbuljong (blanda med 8 dl vatten)

  • 1 ½ tsk salt

  • Svartpeppar efter smak

  • Saft från ½ citron

  • Valfri: En handfull persilja eller koriander till garnering

  • Valfri: Paprikapulver och chiliflakes


  • Tillagning:

    1. Värm upp olivolja i en stor kastrull. Tillsätt lök, morötter och selleri och fräs i ca 4 minuter tills de mjuknat.
    2. Tillsätt vitlök, spiskummin och tomatpuré – fräs ytterligare 1 minut för att framhäva dofterna.
    3. Häll i potatis, linser och buljongvattnet. Salta, peppra och låt sjuda med lock 15-20 minuter tills potatisen och linserna mjuknat.
    4. Mixa soppan slät med en stavmixer (eller i blender) tills krämig. Justera konsistensen med mer vatten om den är för tjock.
    5. Pressa över citron och rör ner persilja eller koriander (alt. chiliflakes och paprikapulver). Servera gärna med en skiva bröd eller pitabröd vid sidan om.

    Kommentar:

    En krämig och mättande soppa med röda linser – perfekt som värmande huvudrätt eller återhämtningsmål. För att förbättra proteinkvalitén ännu mer bör maten ätas med bröd. Bröd ökar även måltidens totala kcal.